Rutte denkt meerderheid te hebben in de senaat en wil tóch akkoord gaan met Oekraïneverdrag

Mark Rutte in de Eerste Kamer. Foto: Ministerie van Algemene Zaken

Het kabinet denkt toch dat het mogelijk is om akkoord te gaan met het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. In een brief aan de Tweede Kamer laat het kabinet weten dat het goede hoop heeft dat het verdrag toch nog aangepast kan worden.

Het rommelt al wekenlang rond het Oekraïneverdrag, dat in april werd weggestemd in een referendum. Rutte wil het verdrag graag ratificeren, omdat hij vindt dat het te grote consequenties zou hebben als het verdrag niet doorgaat. Hij ziet dat als een “cadeau voor Poetin”.

Extra passages

Rutte zegt de nee-stemmers in het referendum wel tegemoet te willen komen, door extra passages in het verdrag op te nemen waarin „recht wordt gedaan” aan de uitkomst van het referendum. Maar de onderhandelingen wilden niet vlotten: de EU wilde eerst meer zekerheid over of Rutte voldoende steun in het parlement zou hebben. De Eerste en Tweede Kamer wilden alleen steun toezeggen als duidelijk was wat het compromis zou worden.

Rutte deed daarom een oproep aan de oppositiepartijen (zie onder, vanaf 1.00), die hij nodig heeft om een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer te krijgen. Nu lijken het CDA en D66 uitkomst te bieden, zo meldt NRC.

CDA en D66

Volgens de krant hebben Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken intensieve gesprekken gevoerd met CDA en D66. CDA heeft geen harde toezeggingen gedaan, maar Rutte wil voornamelijk de steun in de Eerste Kamer. De senatoren van het CDA zijn wat minder eurokritisch dan de Tweede Kamerfractie, en hebben toegezegd met het akkoord in te zullen stemmen als er een goede deal ligt.

Lees ook: Dit blijft er over van het Oekraïneverdrag als Nederland niet akkoord gaat

Ook D66 zou Rutte steunen. Die partij zou het kabinet dan ook in de Tweede Kamer uit de brand helpen: VVD en D66 hebben daar een meerderheid van één zetel, en PvdA’er Jacques Monasch heeft aangekondigd tegen het verdrag te zullen stemmen.

Geen opstapje voor lidmaatschap EU

Nu het kabinet de steun in Den Haag heeft, kan het beginnen met de onderhandelingen in Brussel. In de brief die minister Koenders van Buitenlandse Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, wordt meer duidelijk over welke oplossing het kabinet precies voor ogen heeft. In het verdrag moet worden vastgelegd dat het associatieverdrag geen opstapje is naar een lidmaatschap van de EU. Ook moet er in worden opgenomen dat militaire samenwerking niet verplicht is.

Daarnaast wil Rutte dat in het verdrag wordt benadrukt dat Oekraïense werknemers niet zomaar toegang krijgen tot de Europese arbeidsmarkt, en dat er financiële steun aan Oekraïne wordt gegeven. Rutte wil ook dat de corruptiebestrijding in Oekraïne centraal komt te staan in de samenwerking.