Rutte’s vacuumbommen in Aleppo krijgen Nederlands belastingvoordeel

Een TOS 1A-raket wordt afgevuurd. Foto: Vitaly V. Kuzmin (CC BY-SA 4.0)

De vacuumbommen die volgens Rutte in Aleppo worden gebruikt, worden gemaakt door bedrijven die Nederland als belastingparadijs gebruiken. En Rutte vindt dat prima.

“Weet u wat een vacuumbom is?” Mark Rutte zette hoog in met zijn oproep aan de oppositie om hem te steunen in zijn poging om het associatieakkoord met Oekraïne te redden. Volgens Rutte is het “een cadeau voor Poetin” als het verdrag niet wordt ondertekend.

Vervolgens legde uit wat voor wapens er met de steun van de Russen in Aleppo worden gebruikt.

 

 

Brandende zon

De bommen waar Rutte het over heeft, zijn de TOS-1A, ook wel de “brandende zon” genoemd. Westerse diplomaten vermoeden inderdaad dat de Russen de TOS-1A inzet. En Rutte heeft gelijk: het is een afschuwelijk wapen.

De TOS-1A werkt als een gigantische vlammenwerper, die min of meer een lokale vuurstorm veroorzaakt: alle lucht in de omgeving wordt naar het vuur gezogen, waardoor mensen stikken.

In de Conventies van Genève zijn dergelijke bommen niet verboden – tenzij de inzet in een gebied met burgers gebeurt. Dat is in Aleppo het geval.

Maar Rutte heeft een berg boter op zijn hoofd. Zo gebruiken eenheden die door het westen worden gesteund in de slag om de Iraakse stad Mosul, witte fosforbommen. Die wapens zijn enigszins vergelijkbaar met napalm: een stroperige vloeistof die op de huid blijft plakken, en diep in het vlees brandt.

Ook deze wapens zijn in de Conventies van Genève verboden om in te zetten in de buurt van burgers – en dat zou volgens mensenrechtenorganisaties wel zijn gebeurd.

Wapenhandelaren op de Zuidas

Bovendien kan Mark Rutte zelf iets doen tegen de ‘vacuumbommen’ van Rusland. De bedrijven die deze wapens verkopen, zoals de Russische wapenhandelaar Rostec, hebben namelijk een fiscale constructie die via een joint venture op de Amsterdamse Zuidas loopt. Daarover schrijft 925.nl al jarenlang.

Nederland helpt de wapenhandelaar – die overigens ook het Buk-raketsysteem in het assortiment heeft, dat we nog kennen van MH17 – met minder belasting te betalen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelde daar destijds al meerdere keren vragen over in de Tweede Kamer:

 

 

Regels niet nageleefd

Sergey Chemezov, de topman van Rostec, staat ook op de Nederlandse sanctielijst. Dat zou willen zeggen dat het afgelopen is met de belastingconstructie via de Zuidas. Maar in de praktijk werkt het anders.

Nederland heeft namelijk een wet opgesteld om te voorkomen dat elk bedrijf zomaar een brievenbusfirma in Nederland kan openen. Er moet bijvoorbeeld een kantoor zijn dat fysiek bezocht kan worden, en de bestuursvergaderingen moeten in Nederland kunnen plaatsvinden. Dat wordt erg moeilijk als Chemezov het land niet meer in kan.

Maar Rostec zet op de jaarrekening dat Chemezov gewoon op de vergaderingen aanwezig is, ontdekte 925. Hoe kan dat, hij mag het land toch niet in? Dat wil zeggen dat óf de regels rond de brievenbusfirma’s niet zijn gehanteerd, óf dat Chemezov gewoon in Nederland was ondanks dat hij op de sanctielijst stond. Eén van de twee blijkt een wassen neus.

De regering blijft erg schimmig over Kamervragen over deze kwestie. Er kan namelijk ‘niets over individuele gevallen’ gezegd worden. Maar weet u dan wel wat vacuumbommen zijn, meneer Rutte?