Zo reageren oud-militairen op de opmars van de Taliban in Uruzgan

Foto: Defensie

Echt onverwacht kwam het niet, de opmars van de Taliban in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen tussen 2006 en 2010 een militaire missie uitvoerden. Maar toch reageren veel militairen teleurgesteld op onder meer de Facebookpagina Kabul & Kamp Holland. “Teruggaan en keihard toeslaan dat is het enige wat helpt.”

De Taliban trokken donderdag de stad Tarin Kowt binnen, waar de Nederlandse militairen in de omgeving gelegerd waren. Er werd in de loop van donderdag hevig gevochten in het centrum van de stad. De lokale bestuurders vluchtten naar het vliegveld dat deels door Nederlanders werd aangelegd.

‘Dit wisten we al’

De militairen die naar Uruzgan werden uitgezonden zagen de opmars van de Taliban wel aankomen. “Dit wisten we eigenlijk ergens al toen we teruggingen toch?”, zegt Nick Braun op Facebook. “Maar we hebben in ieder geval op dat moment gedaan wat we konden en het eventjes ietsje veiliger en hoopvoller gemaakt.”

“Mooie tijd gehad daar, maar toen wisten we al dat het een kwestie van tijd zou zijn na ons vertrek voordat de Taliban het weer zouden overnemen”, toont ook Patrick Arnhem zich realistisch.

Nog steeds een puinhoop

Toch komt het ook als een klap. “Al mijn medeveteranen hebben daar hun dingen gedaan en sommige het hoogste offer gebracht”, schrijft Roy Jansen. “Teruggaan en keihard toeslaan dat is het enige wat helpt.”

“Voor Jan Lul die kant op geweest. Makkers verloren. Kutpolitiek…”, reageert Willem de Niet.

“Wat had onze inzet voor zin…”, vraagt ook veteraan Linda van Kollenburg zich af. “24 [militairen] dood en het is nog steeds een puinhoop… Bedankt Den Haag!”

“Raar idee dat Taliban nu misschien rondlopen op Kamp Holland. Maar even niet aan denken…”, schrijft Floris van Nassau.

Onze zoon verloor zijn leven

De felste reactie komt van Marjan Poortema, wiens zoon sneuvelde in Uruzgan. “Wij hadden de klus af moeten maken! Ik word er echt niet goed van!”, schrijft ze. “Zijn onze jongens hun leven verloren voor niets? Zo intens verdrietig! (…) Mag ik met recht boos zijn, ja want onze zoon verloor zijn grootste goed in Afghanistan, zijn leven!”

Inmiddels melden Afghaanse ambtenaren aan Reuters dat de Taliban weer uit Tarin Kowt zijn verdreven. Maar de situatie blijft dreigend: alle restaurants en winkels zijn gesloten, er rijden geen voertuigen op straat. De stad ligt bovendien regelmatig onder vuur: vorig jaar hadden de Taliban Tarin Kowt twee weken in handen.