Deze mannen staan nu op de Nationale Terroristenlijst

Vijftien namen voegde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag toe aan de Nationale Terrorismelijst. Zij kunnen niet meer bij hun geld, hun bankrekeningen worden bevroren. Vier mannen kenden we al langer. Dit zijn ze.

Yasser Mohamed Abdelazim Abouelella

Yasser is geboren in Alexandrië, en ontmoet de Nederlandse Mandy als haar ouders een vakantiehuisje in Egypte hebben gekocht. Een aardige jongen, lijkt het, zo vertelt haar moeder eerder tegen De Telegraaf. Niet strenggelovig: “Hij deed eerder alles wat God – of Allah, in zijn geval – verboden had.” De twee trouwen in Egypte, krijgen er twee kinderen, maar krijgen dan de kans om naar Gouda te verhuizen. Daar krijgen ze nog eens twee kinderen: het gezin bestaat uit vader, moeder, twee zoons en twee dochters.

Daar blijkt dat Yasser niet zo’n sympathieke jongen is als het eerder leek. Hij liegt vaak, bijvoorbeeld over zijn ouders. Hij zegt dat die zijn omgekomen bij een auto-ongeluk, maar ze blijken springlevend. Haar ouders waarschuwen Mandy, maar die luistert niet. Vroeger ging ze graag naar een feestje, nu blijft ze liever bij haar man. Het contact met haar ouders verbreekt ze.

Het stel radicaliseert snel: Mandy gaat volledig bedekt over straat, er is nauwelijks nog contact met haar familie. Op 11 mei 2015, als de meivakantie is afgelopen, verschijnen de kinderen van Mandy en Yasser niet op hun school, de islamitische basisschool Al Qalam. De telefoon wordt niet opgenomen, een buurvrouw heeft het gezin al een tijdje niet meer gehoord. Onbekend is waar het gezin is gebleven.

Maar na een lange tijd van zoekacties krijgen de ouders van Mandy te horen: het gezin is vertrokken naar het kalifaat van IS.

Ibrahim Ismail

Laura Hansen / Bron: Kurdistan24
Laura Hansen / Bron: Kurdistan24

Ibrahim Ismail is de echtgenoot van de Nederlandse Laura Hansen, die afgelopen zomer ontsnapte uit IS-gebied. De vrouw vluchtte met haar twee kinderen, Iman (4) en Abdullah (1), en Ismail uit de Iraakse stad Erbil. Volgens Hansen werd haar man geraakt door schoten tussen strijders van de Peshmerga en IS. Toen Hansen en haar kinderen bij de Peshmerga kwamen, zou ze hebben gezegd: “Hij is een slechte man, een lid van IS. Laat hem maar achter.”

Ismail studeerde aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam en ontmoette Hansen via datingsites voor moslims. In de zomer van 2015 nam hij haar mee naar IS-gebied – Hansen claimt dat ze dat niet wist, en dat ze dacht dat ze op vakantie zouden gaan. Hun jongste kind was op dat moment vier weken oud.

Haar buren verklaarden eerder al haar verhaal over de vakantie niet te geloven. Hansen is inmiddels in Nederland en zit vast op de speciale terroristenafdeling op verdenking van deelname aan terreur. Hoe Ismail eraan toe is, is onbekend.

Redouan Dahri en Mohamed Amine Said

Redouan en Amine verlaten eind 2014 op 18-jarige leeftijd Culemborg, op weg naar Syrië. De jongens waren bezig aan het eerste jaar van hun hbo-opleiding. Doodnormale jongens, zo lijkt het, want hun ouders en vrienden in Culemborg hebben geen idee dat Redouan en Mohamed naar Syrië willen.

Maar ze halen voor hun vertrek al rare fratsen uit, zo schrijft het AD in mei. De twee werken als vakkenvuller bij de Albert Heijn, maar houden er zo hun eigen regels op na. Kratten bier en knakworsten weigeren ze bij te vullen – ze hebben problemen met alcohol en varkensvlees.

Het is illustratief voor hoe de jongens in het najaar van 2014 bezig zijn met hun geloof. Ze komen veel in de At Taqwa-moskee in Culemborg, waar ook andere jongeren die veel met de islam bezig zijn komen. Maar Redouan en Amine zijn extremer: de andere jongeren vinden de opvattingen van de twee te extreem.

Foto: De moskee in Culemburg. Foto: Enormekever/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Foto: De moskee in Culemburg. Foto: Enormekever/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Redouan en Mohamed gaan dan naar de Quba-moskee in Den Haag, waar bijvoorbeeld teruggekeerde Syriëgangers nog welkom zijn. Ze praten met andere jongeren over de oorlog in Syrië – waarom worden de wandaden van IS wel getoond maar die van het regime van Bashar al-Assad niet? De oorlog wordt geromantiseerd, het ‘hypocriete’ leven in het westen verworpen.

Op 11 december vertellen Redouan en Mohamed dat ze die avond laat thuis zullen zijn: ze hebben een studiedag. In werkelijkheid nemen ze het vliegtuig naar Turkije en steken ze de grens met Syrië over. Daar worden ze getraind door strijders uit Afghanistan en Tsjetjenië, en ze sluiten zich dan aan bij een IS-bataljon in Irak dat bestaat uit Nederlandstalige strijders.

Mohamed komt in 2015 mogelijk om het leven bij een vuurgevecht, meldde De Gelderlander. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat nooit bevestigd. Redouan zit waarschijnlijk nog altijd in IS-gebied.

Anderen

Er zijn nog elf mannen op de lijst gezet. Het gaat om Mohamed Ali Dirie (1988 te Mogadishu, Somalië), Houssaine Zahaf (1988 te Rotterdam), Khalid Al-Naemi (1982 te Koeweit Stad, Koeweit), Anas Labouh (1994 te Ijarmaouas, Marokko), Saad Chakir (1989 te Rotterdam), Bashir Mohamed (1985 te Erigavo, Somalië), Abdelhak Bouziane (1991 te Al Hoceima, Marokko), Maseh Nur (1995 te Noordoostpolder), Serdar Bay (1994 te Amsterdam), Mimoun Daouairi (1979 te Zaouia, Marokko) en Mourad Laouach (1982 te Harderwijk).

Hun verhalen zijn niet bekend bij de redactie.