Amsterdam: grootste openluchtmuseum van Nederland

Vaste prik in de zomer: de discussie over het toenemende toerisme in Amsterdam. De binnenstad van de Nederlandse hoofdstad zou veranderen in een groot openluchtmuseum, waar niemand meer wil wonen of werken omdat het er te druk is. En inderdaad: het wordt drukker en drukker in Amsterdam.

In allerlei lijstjes over populaire steden onder toeristen draait Amsterdam mee in de top. Zo is de stad een van de populairste bestemmingen binnen Europa en ook wereldwijd staat Amsterdam in de top-20 van bestemmingen voor toeristen. In 2013 kwamen er ruim zeven miljoen toeristen naar Amsterdam, die daar zeker één nacht verbleven.

De kritiek dat het vol is in Amsterdam, is niet helemaal onterecht. De Mastercard Global Cities Index berekende dat er op elke inwoner van Amsterdam jaarlijks 2,6 toeristen in de stad te vinden zijn. Alleen in Dubai is het volgens de ranglijst relatief gezien drukker (zie onderstaande grafiek).

Maar waarschijnlijk torent Amsterdam nog boven Dubai uit: de Mastercard Global Cities Index telde namelijk niet voor de stad Amsterdam, maar voor de Metropoolregio. Daarom werden in totaal 36 gemeenten meegeteld, van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot de Haarlemmermeer. De meeste toeristen zullen alleen de stad Amsterdam aandoen, waar nog geen miljoen mensen wonen.

Zoals in onderstaande grafiek te zien is, nam het aantal toeristen dat naar Amsterdam trok de afgelopen jaren aardig toe. En er is alle reden om aan te nemen dat die stijging nog wel even doorzet, bijvoorbeeld vanwege de opening van het Rijksmuseum.

Toerisme is een van de weinige groeimarkten van Amsterdam, berekende de Amsterdam City Index afgelopen jaar. Er werd zelfs gewaarschuwd dat Amsterdam, en vooral de binnenstad, niet té afhankelijk van toerisme moet worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *