Waarom Britse criminelen uitwijken naar Nederland

De Britse politie is opnieuw op zoek naar criminelen die zich in Nederland op zouden houden. Het gaat om twee moordverdachten, en drie mannen die worden verdacht van grootschalige drugshandel. Het is niet voor het eerst dat Britten in Nederland onderduiken: sinds 2008 zijn er zeker 150 zware Britse criminelen in Nederland gearresteerd. Waarom komen zij toch naar Nederland?

Bierviltje als opsporingsposter

Jarenlang trokken Britse criminelen bij wie de Engelse grond te heet onder de voeten werd, naar Spanje. Het is immers goed toeven in Zuid-Europa, en het is bovendien een belangrijke schakel in veel drugsstromen. Veel cocaïne die Europa binnenkomt, komt via Spanje. Een ideale lokatie om onder de radar te blijven, en toch zaken te kunnen blijven doen, dus.

Maar de Britten wist de Spaanse politie zo ver te krijgen de Britten flink op te jagen. Er werden zelfs bierviltjes gedrukt met daarop de hoofden van Britse criminelen die zich zouden ophouden in Spanje.

Nederland: doorvoerland van drugs

Sindsdien zijn steeds meer Britse criminelen uitgeweken naar Nederland. Ook ons land is een belangrijk doorvoerland van drugs: veel van de coke die in Spanje aankomt, gaat via Nederland naar Groot-Brittannië. Ook via de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen wordt veel gesmokkeld. De Britten doen dan ook veel zaken met Nederlandse criminelen. Die contacten maken het gemakkelijker om onder te duiken.

Veel Nederlanders spreken bovendien prima Engels. Vooral in Amsterdam, waar een Brit meer of minder bovendien nauwelijks opvalt tussen de vele toeristen. Meer dan de helft van de gearresteerde Britten werd dan ook in Amsterdam gepakt, zo meldt Het Parool.

Most wanted-lijst

In 2010 werd daarom een opsporingslijst gelanceerd waarin Britse criminelen die vermoedelijk in Nederland zitten. Daar vandaag dus vijf criminelen aan toegevoegd. Momenteel staan er negen Britse criminelen op de lijst.